Обласні змагання юних авіамоделістів «Паперові крила»

29 листопада 2018 року, вперше за всю історію, обласний державний центр науково-технічної творчості учнівської молоді провів обласні змагання юних авіамоделістів «Паперові крила» на базі Міжнародного аеропорту «Івано-Франківськ».

Ця іграшка популярна через свою простоту — виготовити її нескладно навіть новачку в мистецтві складання паперу. Найпростіший літачок потребує всього шість кроків для повного складання.
Під час складання паперу у дитини розробляються пальці рук, вона вчиться творчо мислити і включати свою уяву, дістає найпростіші знання з аеродинаміки та матеріалознавства, концентрує свою увагу на певному процесі і працює за певним планом, а це дисциплінує.

У обласному етапі змагань взяли участь 40 вихованців закладів позашкільної освіти області з Богородчанського, Галицького, Городенківського, Долинського, Косівського, Надвірнянського, Тлумацького районів, міст Болехова, Івано-Франківська, Калуша, Коломиї, Яремче.

Учасники третього етапу повинні були перемогти на шкільних та районних змаганнях.

Юні конструктори-пілоти виготовляли по 3 моделі літаків з офісного паперу формату А4 та змагалися в трьох номінаціях:

– на дальність польоту;
– на тривалість польоту;
– аеробатика (фігури вищого пілотажу: «бочка», «мертва петля», віраж).

В особистій першості абсолютними чемпіонами стали:

І місце – Морикін Андрій, вихованець обласного державного центру науково-технічної творчості учнівської молоді,
ІІ місце – Бибик Олександр, вихованець Галицької малої академії народних ремесел,
ІІІ місце – Шкраб’юк Василь, вихованець Тлумацького будинку дитячої та юнацької творчості.

За тривалістю польоту найкращими були:

– Петровський Нікіта – 4,5 секунди (Яремчанський Центр позашкільної роботи – дітей та юнацтва)
– Кирлик Мартін – 4,2 секунди (обласний державний центр науково-технічної творчості учнівської молоді)
– Бибик Олександр – 3,8 секунди (Галицька мала академія народних ремесел)

Найдалі закинули свої літачки:

– Косинський Володимир – 17 метрів (Івано-Франківський міський центр науково-технічної творчості учнівської молоді)
– Боячук Роман – 16 метрів (Яблунівський центр дитячої творчості)
– Мерикін Андрій – 13 метрів (обласний державний центр науково-технічної творчості учнівської молоді)
– Пирожук Олег – 13 метрів (Івано-Франківський міський центр науково-технічної творчості учнівської молоді)
– Легоняк Максим – 13 метрів (Надвірнянська станція юних техніків)

Під час змагань пройшла виставка-огляд моделей літаків, виготовлених учасниками з паперу вдома. Особливу увагу привертала своїм задумом і високою якістю виготовлення та оригінальним оформленням (моделі акуратно розташовані в саморобному кейсі з картону) колекція моделей легких спортивних літаків світу, представлена Тлумацьким будинком дитячої та юнацької творчості (керівник Володимир Цимбалій). Цікаві роботи були з Долинської та Надвірнянської районних станцій юних техніків, Богородчанського центру науково-технічної творчості учнівської молоді, Яблунівського центру дитячої творчості.

Успішному проведенню змагань сприяла доброзичлива атмосфера, створена працівниками Міжнародного аеропорту «Івано-Франківськ». Учасникам змагань була організована цікава екскурсія, в ході якої діти ознайомилися з роботою структурних підрозділів аеропорту, побачили зблизька цивільні та військові літаки.

На завершення змагань усі учасники отримали пам’ятні подарунки від аеропорту – рухомі 3D пазли моделей літаків та іншої техніки.

Для довідки:

Датою створення паперового літачка вважається 1909 рік, але популярнішою датою є 1930 рік і ім’я творця паперового літачка – Джек Нортроп, який був співзасновником американської аерокосмічної компаніі Lockheed Corporation. З допомогою свого захоплення він тестував нові ідеї для вдосконалення конструкції справжніх літаків.

Зараз у світі проводять міжнародні змагання з запусків літаків з паперу. У 1998 році був зафіксований рекорд з тривалості польоту літака з паперу в приміщенні, він потрапив у книгу рекордів Гіннеса і склав 27,6 секунди. Світовий рекорд по запусканню паперових літачків на дальність становить ~69,13 метра

Тому таке захоплення можна сміливо назвати своєрідним видом спорту.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *